Det är dag två i lilla adventskalendern, och dags för årets första recept! Det här är ett recept på bland det godaste julgodiset jag vet, men jag varnar redan nu för att det är nästan så sött att det suger lite i kinderna när man äter det. Men till jul kan det ju vara lite härligt, kan jag tycka!
Det här är ett recept jag själv experimenterat fram från ett annat recept på just Rocky Road fudge, men jag har bytt ut en del grejer och framförallt bytt från mörk/ljus choklad till vit choklad. Detta gör fudgen sötare, men också mjukare att skära och tugga, vilket kan vara rätt skönt. Jag tycker nämligen om smakerna i en klassisk Rocky Road, men tycker ofta att den är lite för hård att äta. Om du också tycker det, så rekommenderar jag varmt att testa en fudge-version!
Du behöver:
200g vit choklad
200g sötad kondenserad mjölk
1 msk smör (gärna saltat, men inget måste)
ca 50g saltade jordnötter
ca 50g minimarshmallows
En klädd ugnsform/Annan klädd rektangulär form
Börja med att hacka chokladen och smält den i vattenbad. Helst inte i mikron, eftersom du behöver ha en ganska stor skål för att få plats med allt sen. Under tiden chokladen smälter, väg/mät upp halva burken kondenserad mjölk. De brukar vara på runt 400g, så bara halva burken behövs till det här receptet. Vill du använda hela burken så dubbla mängden choklad till 400g också.
När chokladen är helt smält, lägg i en klick smör som får smälta under omrörning. Sen i med den kondenserade mjölken medan chokladen fortfarande är över vattenbadet! Och här gäller det att röra, för annars skär sig alltihop. Rör tills du ser att chokladen och den kondenserade mjölken är helt blandade. Ta sen av skålen från vattenbadet och låt den svalna en kort stund.
Mät under tiden upp jordnötterna och marshmallowsen i en skål, och lägg undan sammanlagt en liten näve att lägga ovanpå som garnering. När choklad-blandningen har svalnat lite, men fortfarande är ljummen, blanda i jordnötterna och masrchmallowsen, och blanda ordentligt, smeten vill inte jättegärna fastna till en början. Häll sen över smeten i en klädd ugnsform, och tryck ut den till en så jämn platta som möjligt. Strö över de sista jordnötterna och marshmallowsen och tryck ner dem lite, de flyter gärna upp och sitter löst sen.
Ställ in i kylen några timmar eller över natten. När du tar ut den, skär den i kvadrater på runt 1,5-2 cm, dessa är godast i små bitar! Kanske just för att de är så otrooooooligt söta. Förvara i en burk i kylen med bakplåtspapper mellan lagren.
Om du inte tycker att den här supersöta smaken är god, så går det finfint att byta ut chokladen till mörk eller ljus choklad! Då rekommenderar jag att ha i lite dumle också, för extra sötma (framförallt i en med riktigt mörk choklad). Och tål du inte jordnötter? Då går det fint med vilken annan nöt som helst! Jag har börjat experimentera med flagad mandel, och hittills tycker jag det funkar fint det också. Det enda som inte går att byta ut är egentligen basen på choklad + smör + sötad kondenserad mjölk – ha i vad du vill och har hemma sen!
Och det var receptet på mitt absoluta favoritjulgodis. Vilket är det bästa julgodiset du har på jul?
Lämna ett svar