Äntligen är det dags att visa lite DIY igen efter en, låt oss säga, lite väl lång paus. I min vardag är jag relativt kreativ, jag målar en del akvarell och ibland får jag för mig andra saker som ampelknytning eller snabba sömmar på symaskinen. Men jag visar det väldigt sällan här, eftersom det väldigt sällan är planerat material. Det är liksom saker som kommer till mig i stunden, och ingenting jag tänker att jag vill visa upp. En del av det där livet man bara vill leva, helt enkelt.
Men ibland så kommer de där idéerna till mig när jag har tid, vilja och möjlighet att visa dem för er! Och just nu har jag snöat in på vävning. För några år sen fyndade jag en sån där klassisk trä-väv som man hade på förskolan eller fritids på loppis för 15 spänn, och tog med den hem. Nu i somras när vi tog ner ett gäng lådor till lägenheten från mitt barndomsrum fanns den där i lådan! Så jag tog fram den i veckan och testade att väva igen.
Vi vävde ju som några kanske minns under Monthly Makers-träffen i mars i år, då på plattor av kartong (som är en superbra budgetvariant!), och då var jag… låt oss säga måttligt road av resultatet. Eh.
Men! Nu har jag alltså testat igen, och med hjälp av en superbra hemsida jag hittade via Skapargäris, så har jag lyckats klura ut ett par tekniker jag inte kunde sen innan, som jag vill dela med mig av!
I princip har jag byggt upp samtliga små vävar nu av samma tre tekniker, som jag varierat med hjälp av antal trådar jag vävt med, och vilket garn jag använt. Det blir så enkelt snyggt, men det är också lite svårt att hålla sidorna raka. Jag ska visa!
Först behöver du varpa din väv! På min variant knöt jag som den var knuten när jag köpte den, runt ena långsidan som på bilden, och sen under och upp, och så fram och tillbaka över väven som andra bilden visar. När du är klar knyter du likadant på andra sidan, och din väv är varpad och redo att vävas i!
Vilket garn ska man ha då? Bäst är klassisk varp för vävning, ett tunnare garn som oftast är i bomull eller i lin. Jag hade ett tunnare bomullsgarn hemma som jag använde, vanligt från vilken butik som helst. Väver man mycket kan det vara bra att skaffa riktig varp dock (går troligast att söka på internet).
Har du ingen liten förskole-väv? Det gör inget! Här finns en bra beskrivning på hur du gör en av en ram, och även en bit stadig kartong går fint (bild här)!
Nu kan vi börja väva! Enklast är en platt väv (plain weave), den enklaste formen av vävning som bara går fram och tillbaka över och under trådarna. Varannan över, varannan under, som bilden visar. Sen drar du igenom garnet och voilá! Slutade du under sista varptråden? Då ska du över den i nästa varv, så att de trådar som du vävde över nu får garnet under sig. Då bildas mönstret som du ser på andra bilden.
Den här tekniken har blivit en annan favorit för mig! Den kallas Soumak Weave, eller flät-vävning. Du börjar med att lägga garnet över två varptrådar, och under den tredje. Fortsätt så längs med hela ena sidan, och se till att alltid väva åt samma håll (så att tråden t.ex alltid slutar från dig eller mot dig efter varje varv), och byt sen håll. Jag hoppas det är tydligt på bilderna, annars finns en utmärkt film på länken med namnet på väven här lite längre upp i stycket. Det ser mer komplicerat ut än det är, jag lovar! (Annars hade jag inte haft tålamod nog själv)
En tredje trevlig teknik är Twill Weave, en variant på den platta väven som blir randig på diagonalen. I stället för att väva varannan över, varannan under, så tar man två varptrådar i taget, som bilden visar!
Här krävs dock lite matte för att få den att bli randig, eftersom den inte kommer bli det automatiskt. För att få den randig behöver man se till att den hela tiden följer ett mönster där den högra av de två trådarna som vävts under – vävs över. Tycker ni det låter svårt? Jag fick till det först på tredje försöket, men det går! Det finns en ytterst pedagogisk bild om ni klickar på länken. (Vilket jag självklart inte tittade så noga på förrän tredje försöket….)
Så! Du har vävt, och du har fyllt hela ramen? Superbra! Då kanske du också undrar vad du ska göra med alla trådar som sticker ut på kanterna? Det ska jag såklart också visa.
Med en nål, se till att tråden hamnar på baksidan (väv runt sista varptråden med hjälp av nålen, antingen genom att bara dra den bakom eller genom att väva över och sticka in under översta garntråden som jag gjort på bilden), och sen ner på baksidan av garnet som bilden visar. Och med flätorna? Ungefär samma, se till att all varp är täckt, och sy in trådarna i öglorna på baksidan, som syns på bilderna.
Och så enkelt var det! Det behöver inte vara så komplicerat, och det här sitter bra.
Och nu har du vävt din första väv! (eller hur många du nu hunnit med tidigare i livet) Vill du hänga din väv? Då finns det en bra teknik beskriven här, som jag har använt mig av. På undersidan knyter jag bara ihop trådarna två och två, som man kan se på allra första bilden i inlägget.
Vad säger ni? Är ni sugna på att väva? För jag känner själv att jag inte vill sluta. Jag hoppas ni testar, och tycker det är lika kul som jag gör! Kanske är det just en liten förskole-väv ni letar efter på nästa loppisrunda? Glöm inte att kika bland barngrejerna!
Lämna ett svar